"Lumina Credinţei", nr. 3, mai 2002

Captatorul solar


 

Se cunoaşte de toată lumea că radiaţia solară este o formă de energie. Această energie, folosind raţiunea cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, se poate transforma cel mai uşor la suprafaţa pământului în energie termică. Dispozitivul cu ajutorul căruia facilităm transformarea poartă denumirea cunoscută de captator solar.

În cele ce urmează voi prezenta construcţia de principiu a unui captator de încălzire a apei calde menajere.

Funcţionarea acestuia se bazează pe două efecte cunoscute în fizică:
- efectul de absorbţie a radiaţiei solare pe un corp vopsit negru prin încălzirea acestuia;
- efectul de seră - radiaţia solară absorbită ca energie termică să fie conservată printr-un spaţiu închis (ferit de curenţi de aer şi izolat termic).

Construcţia practică. Pentru cei ce dispun de o instalaţie de apă centralizată (reţea sau hidrofor) propun varianta cu calorifer. Se procură un calorifer de suprafaţă cât mai mare care se vopseşte în negru mat într-un strat subţire (vopseaua în ulei îşi pierde luciul prin adaos de benzină).

Acest calorifer se va introduce într-o incintă (lădiţă) confecţionată din metal sau lemn. În cazul metalului este necesar a se izola termic prin interior cu polietilenă espandată într-un strat subţire de 1,5 cm grosime. Se înţelege că incinta va avea dimensiunile interioare cu câţiva cm. mai mari decât dimen-sinile exterioare ale caloriferului. Caloriferul se va aşeza în lădiţă pe latura cu suprafaţa cea mai mare. Suprafaţa prin care s-a introdus caloriferul se acoperă cu un geam de sticlă de 3-4 mm grosime, care se fixează cu un cheder de cauciuc în cazul incintei de tablă sau cu şipcă în cazul incintei de lemn.

Această construcţie se va aşeza într-un loc însorit (la o anumită înălţime spre a proteja geamul) astfel ca razele solare să cadă, la prânz, perpendicular pe suprafaţa captatorului. Ştruţul de intrare a apei se va monta pe partea inferioară a caloriferului iar ieşirea apei calde pe partea de sus în diagonală.

Veţi obţine cu uşurinţă într-o oră 400-500 W pe metru pătrat amenajat sub formă de căldură înmagazinată în apă.

În varianta de mai sus cantitatea de apă încălzită este egală cu volumul de apă ce intră în calorifer. Pentru a mări cantitatea de apă încălzită se montează în serie un vas de stocaj (butoi de plastic sau metal) aşezat mai sus decât captatorul solar, astfel ca apa încălzită care are densitate mai mică să urce în vas.

Dacă s-a înţeles funcţionarea captatorului solar în principiu, puteţi realiza şi improvizaţii mai puţin costisitoare. În jurul unui butoi vopsit negru montăm, pe şipci sau un schelet metalic, polietilenă tireftalată (PET) sau polietilenă normală. Se asigură intrarea apei reci prin partea de jos a butoiului şi scoaterea apei calde prin partea superioară.

Pentru zona în care locuim funcţionarea unui captator este asigurată pe cel puţin 5-6 luni ceea ce duce la obţinerea apei calde la un preţ mai scăzut decât pe orice altă cale.

Prof. Dinu Aghiorghiesei, tel 032-294186


 

Cuprins