"Lumina Credinţei", nr. 2, mai 2002

Taina Sfintei Împărtăşanii


 

Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos se face de către credincioşi numai cu dezlegarea preotului după Sfânta Spovedanie. Fără spovedanie nu se pot împărtăşi decât copiii până la vârsta de 7 (şapte) ani.

Pregătirea credincioşilor pentru Sfânta Împărtăşanie este trupească şi sufletească, constând din:
- spovedanie şi încuviinţarea duhovnicului în vederea împărtăşirii;
- postul dinaintea împărtăşaniei (înfrânarea atât de la mâncare şi băutură, cât şi de la alte pofte trupeşti sau fapte, cuvinte şi gesturi rele) - mai multe zile sau săptămâni, de la caz la caz, în acord cu recomandarea personală a duhovnicului;
- împărtăşania se ia pe nemâncate, în ziua respectivă creştinul trebuind să se poarte cu multă evlavie şi credinţă, ca cel ce tocmai s-a împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului;
- citirea rugăciunilor speciale pentru împărtăşanie (iar după aceea a celor de după împărtăşanie), acestea găsindu-se în Ceaslov sau alte cărţi de rugăciune; ele se citesc şi în biserică înaintea împărtăşirii.

Se pot împărtăşi fără post, dar cu pregătire sufletească, doar creştinii bolnavi care datorită regimului sau tratamentului trebuie să consume o serie de mâncăruri de dulce. Tot fără post se pot împărtăşi şi copiii mici.


 

Cuprins