Activitati 2001

S-a realizat, cu ajutorul conducerii Primăriei (remarcăm aici contribuţia decisivă a Domnului Primar Victor Chirilă), un modern sistem de iluminat exteriorul bisericii.



 

 

S-a amenajat, dintr-o modestă magazie, o frumoasă casă de prăznuire, sfinţită în ziua de Duminică, 10 Iunie 2001, imediat după Sfânta Liturghie.

 


Am făcut demersuri pentru realizarea mobilierului din altar. Am avut ajutorul P.Cuv. Pr. Arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia şi a P.Cuv. Varsanufie Jebura, iconomul Mănăstirii Golia, unde mobilierul a fost realizat, într-o foarte mare măsură sponsorizat prin bunăvoinţa părinţilor amintiţi.


În ziua de 24 mai 2001, cu ocazia Zilei Eroilor, am oferit pentru fiecare veteran Distincţii de Onoare, diplomele fiind semnate de cei trei preoţi parohi ai parohiilor ce fiinţează pe raza Comunei Bârnova (Bârnova, Todirel şi Păun) şi de Dl. Primar Victor Chirilă. Mai mult, conducerea primăriei a hotărât acordarea sumei de 150000lei, fiecărui veteran în parte (aceştia au fost în număr de 22);


Ca de obicei şi anul acesta la sfârşitul anului şcolar, la şcolile din parohia noastră (Bârnova şi Pietrărie) s-au organizat serbări de sfârşit de an, în cadrul cărora au fost premiaţi elevii merituoşi. De data aceasta am implicat şi parohia prin aceea că, pentru prima oară, am oferit premii elevilor premianţi: cărţi şi reviste bisericeşti;



 

Duminică, 1 Aprilie 2001, am avut bucuria de a putea organiza în Parohia Bârnova o acţiune inedită: o manifestare spiritual-culturală intitulată "Postul - cale spre mântuire". Această acţiune a fost organizată de Parohia Bârnova în colaborare cu Radio TRINITAS al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, desfăşurându-se sub înalta binecuvântare a Înalt Prea Sfinţitului Daniel Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Manifestarea a avut loc la Căminul Cultural din localitate, sala fiind amenajată deosebit pentru acest moment datorită sprijinului primit din partea credincioşilor şi a autorităţilor locale. Ca oaspeţi care au conferenţiat pe tema postului au fost P.Cuv. Părinte Arhimandrit Varlaam Merticariu, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Dumitrescu, Cancelar al Facultăţii de Filosofie din Iaşi şi Dl. Doctor Nicolae Mihu. Aceştia au fost întâmpinaţi cu pâine, sare şi flori de către organizatori.

La manifestare au participat câteva sute de localnici, oaspeţi din afara parohiei, precum şi numeroşi preoţi.

Întreaga acţiune a fost transmisă în direct la Radio Trinitas, programul cuprinzând conferinţele pe tema postului susţinute de cei trei invitaţi, răspunsuri la întrebările adresate acestora, cântări religioase interpretate de membri ai Coralei Trinitas şi de corul de copii al parohiei organizat şi condus de D-na Daniela Doroşincă. Despre colaborarea la nivel local dintre autorităţile religioase şi cele civile au vorbit Dl. Director coordonator al şcolii Damian Sfetcu şi Dl. Viceprimar Ilie Meiu.

Manifestarea s-a încheiat cu mulţumirile aduse de cei doi moderatori - P.C. Pr. Paroh Mihai Dorosincă şi Dl. Nicolae Dima, Redactor Şef la Radio Trinitas - tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei acţiuni. La final toţi cei prezenţi au cântat "Tatăl nostru", primind apoi binecuvântarea P.Cuv. Părinte Varlaam Merticariu.

Imediat după aceea, oaspeţii prezenţi au fost invitaţi de către Domnul Viceprimar, în numele conducerii Primăriei Bârnova (şi desigur şi în numele Domnului Primar Victor Chirilă care nu a putut fi prezent dar care ne-a ajutat foarte mult) la sediul primăriei, unde s-a oferit un dineu celor prezenţi.



 

Ziua de Duminică, 25 Martie 2001, de sărbătoarea "Buna Vestire", a fost deosebită pentru credincioşii Parohiei Bârnova şi pentru oaspeţii care au vizitat biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". Aceasta pentru că, respectând obiceiul local, aici s-a săvârşit, pe lângă programul liturgic specific sărbătorii şi o slujbă de pomenire a marelui om politic Ion C. Inculeţ, a cărui familie a ctitorit biserica mai sus amintită. El a fost Preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia (1917-1918), în această calitate participănd direct la înfăptuirea unirii cu România Mare - 27 Martie 1918.

Organizatorii acestei manifestări au fost Fundaţia "Cultura Fără Frontiere", Primăria Bârnova şi Parohia Bârnova, întreaga acţiune bucurându-se de binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Daniel Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, delegat fiind P.C. Pr. Dr. Dan Sandu, Director al Institutului Ecumenic "Sfântul Nicolae";



 

În perioada 11 - 13 iulie 2001, la Centrul "Ion Inculeţ" - Bârnova s-a desfăşurat o acţiune inedită pentru acest spaţiu: o tabără pentru copii. Aici au fost invitaţi să-şi petreacă trei zile de vacanţă copiii de la Căminul "Sfântul Andrei" - Iaşi (20 de persoane). Finanţarea acestei tabere a fost realizată de Sectorul de Asistenţă Socială al Protopopiatului II Iaşi. Masa a fost asigurată, în urma acestei finanţări, de o familie de buni credincioşi ai Parohiei Bârnova - Fam. Vasile şi Viorica Petrea, parohia numărându-se printre organizatori. Cazarea a fost în corturi, acestea fiind puse la dispoziţie de Institutul Ecumenic "Sfântul Nicolae", transportul fiind asigurat de Parohia "Izvorul Tămăduirii" - Iaşi.

Programul copiilor a fost foarte variat. Astfel, ei au vizitat Mănăstirea Bârnova, au efectuat drumeţii, au jucat jocuri. În cele două seri cât au stat în tabără, după cină, ei au mers în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din incinta Centrului şi s-au rugat.

Întregul program s-a încheiat în după-amiaza zilei de 13 iulie, atât organizatorii cât şi participanţii fiind foarte mulţumiţi, cei dintâi făcându-şi deja planuri legate de alte astfel de acţiuni ce s-ar putea desfăşura la Centrul "Ion Inculeţ" - Bârnova.



 

 

În ziua de 29 August, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Parohia Bârnova îşi serbează hramul. Anul acesta, atât în seara zilei de 28 August (la Vecernia Hramului) cât şi a doua zi (de hram) s-a oferit câte o agapă tuturor celor prezenţi. Slujba de seară a fost oficiată de un sobor format din 21 de preoţi.


Cu o săptămână înaintea Crăciunului, la Bârnova s-a desfăşurat un Festival de Colinde la care au participat coruri de copii din Municipiul Iaşi şi Bârnova. Organizatori au fost: Parohia Bârnova, Primăria Bârnova, Sectorul de Asistenţă Socială al Protopopiatului II Iaşi. S-a luat hotărârea ca acest Festival să se păstreze ca tradiţie în comună.


În zilele dinaintea sărbătorii "Naşterii Domnului", corul de copii al Parohiei a mers în Municipiul Iaşi unde a susţinut două spectacole cu colinde - unul la sediul Sectorului de Asistenţă Socială al Protopopiatului II Iaşi, celălalt la un Centru de plasament.


În cele trei zile de Crăciun, la biserica noastră, pe lângă programul liturgic specific, s-a desfăşurat şi un program cultural-pastoral şi de asistenţă socială foarte amplu. Astfel, pentru copii s-a împodobit un brad de Crăciun, iar Moş Crăciun, care a participat la slujbă, a oferit copiilor cadouri.

La sfârşitul slujbei, un mic grup coral format din membri ai corului Filarmonicii din Iaşi au susţinut un scurt concert cu colinde de Crăciun. Acest grup a dat şi răspunsurile la strană în timpul Sfântei Liturghii. De asemenea, a fost prezent şi corul de copii al parohiei noastre care a interpretat colinde.

Tot în prima zi de Crăciun, la sfârşitul slujbei, s-a lansat primul număr al revistei Parohiei Bârnova - Lumina Credinţei.

În ajunul Crăciunului au fost oferite pachete cu alimente unor familii sărace din Parohie.


În prima zi de Crăciun am lansat revista Parohiei Bârnova - Lumina Credinţei. Aceasta se vrea a fi un mijloc de formare şi informare al bisericii. Conţine cuvinte de învăţătură, lămuriri, articole diverse, gânduri şi desene ale copiilor, sfaturi practice, prezintă viaţa Parohiei etc.


În noaptea de Anul Nou (31 decembrie 2001 - 1 ianuarie 2002), între orele 2330 - 0030, la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" - Bârnova, s-a săvârşit o slujbă religioasă. Prin aceasta s-a întâmpinat cum se cuvine Noul An, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate bunătăţile date în anul care se încheia şi rugându-L să-şi trimită bunătatea Sa în anul 2002 întâmpinat în acele momente.


În lunile Noiembrie şi Decembrie s-au realizat o serie de lucrări administrative: sistemul de încălzire (cu soba donată de Parohia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Moara de Vânt, Iaşi), schmbarea geamurilor sparte din turlă cu ajutorul alpiniştilor, un pridvor interior.